Algemene kinesitherapie en revalidatie
Hieronder verstaan we klachten die te maken hebben met het bewegingsstelsel:
- Spier- en peesproblemen zoals spierscheuren, ontstekingen …
- Gewrichtsklachten
Maar ook het post-operatief herstel na operaties hoort hierbij:
- Knie-, heup- en schouderprothesen
- Knie operaties zoals meniscectomie …
- Enkel/voet operaties zoals hallux valgus correctie …
- Schouder operaties zoals rotator cuff herstel …
- Elleboog/pols operaties zoals na fracturen …
Net zoals patiënten met neurologische klachten
- Ziekte van Parkinson
- Dwarslaesie
- CVA
- …
Via klein oefenmateriaal is het mogelijk om deze klachten ook thuis te behandelen indien de patiënt door omstandigheden niet in staat is om naar een praktijkruimte te gaan.
Gangrevalidatie/valpreventie
Ongeveer een derde van de mensen ouder dan 65 jaar valt ten minste 1 keer per jaar. Ongeveer een op de vijf valincidenten leidt tot letsel en circa 10 procent tot een ernstig letsel zoals een fractuur.
Vaak liggen er meerdere oorzaken aan de basis van een val. Enkele belangrijke risicofactoren zijn mobiliteitsstoornissen (stoornis in balans, spierkracht en/of looppatroon), angst om te vallen, medicatie, duizeligheid/vestibulaire aandoening maar de belangrijkste risicofactor voor een nieuwe val is een eerdere val in het voorbije jaar.
Gangrevalidatie/valpreventie bestaat uit een patiënt specifieke combinatie van krachtoefeningen, balansoefeningen en het verhogen van de uithouding. Ook het stappatroon en het gebruik van loophulpmiddelen wordt bekeken en waar nodig aangepast.
Het belangrijkste doel is dat de patiënt meer vertrouwen krijgt en hierdoor meer fysiek actief wordt.
Het is aangetoond dat valpreventieprogramma’s het aantal valincidenten met 40 procent kunnen doen afnemen.
Op de website www.valpreventie.be kan je veel interessante informatie vinden rond dit thema.
Vestibulaire revalidatie - BPPV
Vestibulaire revalidatie is belangrijk bij mensen waarbij het evenwichtsorgaan in het binnenoor langs een zijde is uitgevallen (vb. bij Neuritis, ziekte van Menière…) of bij een verstoord functioneren (vb. BPPV). Hierdoor ontstaat er een onevenwicht in de signalen van beide evenwichtsorganen die toekomen in de hersenen. Dit kan zich o.a. uiten via duizeligheid, balansproblemen en visusproblemen. Hierdoor zijn patiënten geneigd bepaalde bewegingen te vermijden met als gevolg een vermindering van hun activiteiten in het dagelijkse leven. Vestibulaire revalidatie heeft als doel om, via patiënt specifieke oefeningen, volgende doelstellingen te bereiken:
- Verminderen van duizeligheid en balansstoornissen
- Verminderen van angst
- Verbeteren van activiteiten uit het dagelijks leven
Bij een uitval van het evenwichtsorgaan gaat men tijdens de vestibulaire revalidatie de hersenen prikkelen zodat het onevenwicht in de signalen van beide evenwichtsorganen mettertijd herkend en hersteld zal worden. Dit kan als een soort herprogrammering van de hersenen worden beschouwd, wat weken tot maanden kan duren. Opdat de hersenen die extra inspanning zouden doen, moeten ze daartoe aangespoord worden: een patiënt met evenwichtsstoornissen die geen oefeningen uitvoert en zo veel mogelijk blijft zitten of liggen, zal nooit kunnen recupereren! Hoe vaker men oefent, hoe beter (regelmaat is belangrijker dan de duur).
Bij BPPV hebben de patiënten last van plots opkomende, kortdurende aanvallen van duizeligheid die specifiek worden uitgelokt door houdingsveranderingen (vb. draaien in bed). De oorzaak hiervan is het loskomen en verplaatsen van gehoorskristallen.
De behandeling bestaat uit therapeutische manoeuvres waarbij men via vrij eenvoudige wentel- of draaibewegingen de losgekomen kristallen terug naar de juiste plaats brengt.
Postnatale kinesitherapie
Postnatale kinesitherapie helpt je herstellen van de fysieke veranderingen die je lichaam heeft doorgemaakt tijdens de zwangerschap en bevalling. Het richt zich op het versterken van de buik- en bekkenbodemspieren en de algemene core spieren, die vaak verzwakken tijdens de zwangerschap. Bovendien kan het helpen bij het verlichten van pijn, zoals rug- of bekkenklachten, en het bevorderen van een goede houding. Het ondersteunt je herstelproces, verhoogt je energie en helpt je weer soepel en sterk te voelen, zodat je optimaal voor jezelf en je baby kan zorgen.
Door je oefeningen thuis te volgen hoef je je niet te verplaatsen met je baby en kan je kindje rustig blijven spelen of slapen, wat direct voor wat meer rust zorgt bij jou als mama.
Een reeks postnatale kine kan eventueel afgesloten worden met een workshop babymassage.
Ideaal wordt er na 4 à 6 weken gestart bij een natuurlijke bevalling. Bij een keizersnede wacht men best tot 6 à 7 weken na de bevalling.
Maak jouw eigen website met JouwWeb